Tre traditionelle græske retter i København
Danmark er et land, der er stærkt påvirket af den græske kultur. Græsk mad kan findes i de fleste supermarkeder og restauranter rundt om i hovedstaden, København. De tre retter, der er traditionelt græske, er tzatziki, tirokafteri og dolmades. Hvis du ønsker at prøve noget græsk mad, mens du besøger København, bør disse være dit første stop!
Souvlaki
Souvlaki er græsk kød på en pind, typisk lavet af svinekød eller kylling. Det kan serveres som en snack eller som et måltid og ledsages normalt af pitabrød og tzatzikisauce. Souvlaki grilles normalt over kul, indtil det er sprødt udenpå og saftigt indeni.
Græsk souvlakia er populær i Danmark, især omkring det græske kvarter på Norrebro i København. Det græske kvarter i København byder på mange græske restauranter, hvor du kan finde græske retter som græsk salat, græsk gyros, græske lammesandwiches kaldet Gyro Lamb på græsk brød toppet med Tzatziki sauce, græske Dolmades pakket ind i små drueblade, græsk Spanakopita, som er lag af filodej fyldt med spinat og græsk fetaost, græsk moussaka, som er lag af auberginer eller aubergine med kødsauce eller bechamelsauce.
Græsk souvlakia serveres ofte på restauranter langs det græske kvarter, men du kan også finde mange gadesælgere, der serverer denne ret på små træpinde for omkring 20 kr.
Hvis du gerne vil prøve græsk souvlaki, mens du besøger København, så tag over til The Greek Kitchen nær Østerport station, hvor de tilbyder en række traditionelle retter, herunder deres helt egen version af souvlaki kaldet Grillsouflakis – svinekød marineret i citronsaft, hvidløg og urter grillet på spyd serveret med pitabrød, tzatziki og stegte kartofler til 155 kr
Pastitsio
Græsk pastitsio er en græsk version af lasagne med lag af makaroni, bechamelsauce og ost. Græsk pastitsio består som regel af hakket okse- eller svinekød blandet i pastaen, hvilket gør den endnu mere lækker i smagen!
Hvis du vil prøve græsk mad, mens du er på besøg i København, kan du tage over til Athenian nær Østerport Station, hvor de tilbyder græske retter som mousaka, souvlaki og pastitso til omkring 200 kr. fra 11.30-15.00 hver dag undtagen søndag, hvor de har lukket
Moussaka
Moussaka er en græsk ret, der består af hakket kød, som regel okse- eller lammekød, og grøntsager som løg, kartofler og aubergine. Grøntsagerne koges først i olie, indtil de er bløde, før kødet tilsættes og koges, indtil det er brunt. Derefter tilsættes tomatpuré, kanel og allehånde til blandingen, som hældes i et ovnfast fad. Et lag bechamelsauce (en hvid sauce lavet af mælk, mel og smør) hældes derefter over moussakaen, inden den bages i ovnen.